Czy czekolada może obniżyć ryzyko udaru mózgu - czas-seniora
szukaj...
Sklep
  • Strona główna
  • Publikacje Publikacje
    • Dla seniora
    • Dla opiekuna
  • Szkolenia
  • Kontakt

Z myślą o seniorach

  1. Strona główna
  2. Publikacje
Akademia czas-seniora.pl

PublikacjeDla seniora

CZY CZEKOLADA MOŻE OBNIŻYĆ RYZYKO UDARU MÓZGU?

Czy czekolada może obniżyć ryzyko udaru mózgu?

Kakao i czekolada są bogate w roślinne flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, czyli neutralizują wolne rodniki tlenowe. Badania wskazują, że nadmiar wolnych rodników jest szkodliwy dla wielu tkanek, a zwłaszcza dla tkanki nerwowej. Zwiększoną produkcję wolnych rodników obserwowano w mózgu w obu rodzajach udaru – niedokrwiennym spowodowanym zablokowaniem tętnicy mózgowej przez skrzeplinę oraz krwotocznym, wywołanym przez pękniecie naczynia i krwotok. Dowiedziono też, że ich nadmiar jest jednym z mechanizmów odpowiedzialnych za uszkodzenie tkanki nerwowej w przebiegu udaru. A rozmiary tych uszkodzeń mogą decydować o stanie niepełnosprawności pacjenta i ryzyku jego zgonu.

 

Jak się okazuje czekolada nie jest wcale taka zła dla naszego zdrowia i funkcjonowania.

  • Kategorie: Dla seniora
  • dodano: 20.09.2017
  • Komentarze: 0 »
Sklep
Nowy baner
  • Strona główna
  • Publikacje Publikacje
    • Dla seniora
    • Dla opiekuna
  • Szkolenia
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Copyright © 2019 czas-seniora.pl

  • Strona główna
  • Publikacje
  • Szkolenia
  • Kontakt
  • Dla seniora
  • Dla opiekuna

Modal title

...